Lietuvos žiniasklaidos dešimtmečio transformacijos bruožai - Ustilaitė, Darija (Žurnalistikos tyrimai, 2023)
Pasauliniai įvykiai, informacinių technologijų plėtra ir kiti veiksniai per pastaruosius 10 metų išaugino informacijos srautus bei pakeitė žurnalistų darbo specifiką. Tačiau žurnalistai, nepaisant permainų, išaugusių galimybių plėsti naujienų spektrą, vis dar gali aprėpti tik tam tikrą informacijos dalį. Žiniasklaidos darbuotojai dėl ribotos vietos, laiko ar žmogiškųjų išteklių atrenka dalį įvykių, kurie tampa naujienomis. Žiniasklaidoje skelbiamos atrinktos naujienos daro įtaką tam, kaip visuomenė suvokia ir interpretuoja tikrovę.Šiame straipsnyje, taikant turinio analizės ir giluminių interviu metodus, buvo tiriama, kokias trasformacijas per 10 metų patyrė Lietuvos žiniasklaidos priemonės, buvo siekta nustatyti, kokioms naujienoms žiniasklaida skyrė ir skiria daugiausia dėmesio, kaip ir kodėl keitėsi naujienų specifika.
Keywords: transformacija; radijo stotys; interneto dienraščiai; televizijos žinių tarnybos; naujienos; žurnalistai