Tautinių mažumų vaizdavimas interneto dienraščiuose svarstant Tautinių mažumų įstatymą - Ilkevičiūtė, Justinas (Žurnalistikos tyrimai, 2017)
Tautinių mažumų vaizdavimas žiniasklaidoje – svarbus veiksnys analizuojant, kaip žiniasklaida prisideda prie Tautinių mažumų įstatymo svarstymo. Ši visuomenės grupė dažnai jaučiasi diskriminuojama, su tautinėmis mažumomis susiję įvykiai yra daug dažniau pastebimi ir aptarinėjami visuomenės, dėl to neigiamas jų vaizdavimas gali didinti socialinę atskirtį bei dezintegraciją. Žiniasklaida gali kiek paaštrinti tokią situaciją, todėl jos daromam poveikiui išsiaiškinti buvo atliktas skaitomiausių interneto dienraščių Delfi.lt, 15min.lt ir Lrytas.lt turinio tyrimas. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tautinės mažumos vaizduojamos neigiamai. Tautinių mažumų vaizdavimo turinio analizė atskleidė, kad daugiausia neigiamai vaizduojama lenkų tautinė mažuma, kuri tapatinama su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, siekiančios priimti įstatymą, vykdoma politika, konstruojamas lenkų mažumos kaip priešo įvaizdis. Jis kuriamas apibūdinant tautinę mažumą neigiamą konotaciją turinčiais posakiais, pristatant kaip viešojoje politikoje kylančių problemų kaltininkę, kuriant stereotipus. Tokie vaizdavimo ypatumai dažnai matomiausiose naujienų vietose gali sukurti negatyvų šios mažumos paveikslą ir turėti įtaką viešajai politikai bei tam, kad Tautinių mažumų įstatymo nepriimama penkerius metus. Žiniasklaida, neigiamai vaizduodama lenkų tautinę mažumą ir išskirdama ją iš kitų, taip pat gali lemti šios mažumos dezintegraciją.