„Reali jėga, kurią remia visa tauta“: nuo Maskvos atsiskyrusių Lietuvos komunistų vaizdavimas televizijos laidoje „Panorama“ 1990 metų sausį–kovą - Aluzas, Lukas (Žurnalistikos tyrimai, 2021)
Europos komunistinių visuomenių transformacija į demokratines 1988–1990 metais – masinis ir sudėtingas, komplikuotas reiškinys. Prisidengdami demokratijos įgyvendinimu vietiniai komunistiniai režimai bandė išlaikyti savo įtaką valstybėse, turėdami gausybę išteklių, tarp jų – informacinį. Žiniasklaida politinės komunikacijos požiūriu pretendavo net ne į atskiro veikėjo šalia politikų ir auditorijos poziciją, bet marionetinį politikų eksklavą. Laisvėjanti visuomenė ėmė dairytis politinių nekomunistinių alternatyvų, tačiau komunistinės jėgos bandė iš paskutiniųjų išlaikyti sprendimo monopolį. Taip nutiko ir iš Sovietų Sąjungos okupacijos besivaduojančioje Lietuvoje 1990 metais. Tad kyla klausimas, kaip, artėjant pirmiesiems demokratiniams rinkimams po Antrojo pasaulinio karo, apie valdžią uzurpavusią Lietuvos komunistų partiją rašė, kalbėjo, rodė žiniasklaida? Nuoseklūs laikraščių archyvai išlikę iki šių dienų, taigi galime aiškiai pamatyti, kaip politinio lauko klausimus reflektavo spauda. Tačiau ką ir kaip transliavo srautinės informacijos priemonė – televizija? Ši tema viešojoje erdvėje beveik nefigūruoja, prisidengiant tuomet dirbusiųjų argumentu „aš nieko neprisimenu“ arba apibendrintu pasakojimu. Arba tuo, kad iš tuomet transliuotų laidų yra likę menki likučiai, kurie negali suteikti pilno konteksto, ką ir kaip televizija rodė. Remiantis televizijos teorijos ir praktikos nuostata, kad televizijos reportažas ar kita produkcija yra kuriama teksto pagrindu, straipsniui parengti naudojamasi Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomais laidos „Panorama“ tekstais. Straipsnio tikslas – įvardyti, kaip pagrindinėje informacinėje televizijos laidoje žurnalistai atspindėjo įvykius, susijusius su Lietuvos komunistų partija, kokias auditorijos nuostatas galėjo formuoti apie šią politinę jėgą rinkiminės kampanijos metu. Straipsnyje publikuojama televizijos laidos „Panorama“ tekstų, susijusių su Lietuvos komunistų partija, jos lyderiu Algirdu Brazausku ir partijos veikla, analizė.