Dienoraščio žanras žurnalistinės kaitos dramose - Vaišnys, Andrius (Žurnalistikos tyrimai, 2010)
Stebėdami žurnalistikos kaitą, kai miršta popierinis laikraštis sulig išeinančia karta, o žinios gali būti atnaujinamos kas akimirką elektroniniame leidinyje, ieškome atsakymo, kuo ji yra kitokia nei vakar. Juk žurnalistika turi būti ir toliau greitesnė, technologiškai spartesnė nei jos vartotojas – tai yra klasikinė naujienų pateikimo sąlyga. Ir naujienos reikšmė tebėra dvejopa: viena – tai žinia apie įvykį; kita – tai naujumas bet kurio žanro kūrinyje. Ir kai žinia pasiekiama ir pateikiama palyginti vis sparčiau, ar kiekvieno žanro žurnalistinis kūrinys gali būti lygiai taip pat sparčiai sukuriamas ir „patiekiamas“? Gali. Technologijos užtikrina spartumą. Būtent jos lemia įdomiausią kaitos ypatumą: išsiplečia žurnalistikos žanrų raiškos galimybės. Technologijos lėmė dienoraščio „atgimimą“: jis jau yra žurnalistikos žanrų sąraše, įgijo struktūrinių reikalavimų, būdingų informacijos kūriniui ir net tampa leidiniu. Straipsnyje, paaiškindami teismo bylą, susijusią su dienoraščio autoriaus teisėmis būti prilygintam žurnalistui, išnagrinėsime dienoraščio – žurnalistinio kūrinio vaidmenį (t.y. įvertindami dienoraštį kaip žurnalistikos žanrą). Esminiai žodžiai: dienoraštis, leidinys, tinklaraštis, žanras, žurnalas, žurnalistinis dienoraštis