Stilistinė gotų kalbos neveikiamosios rūšies konstrukcijų vartosena - Ratkus, Artūras (Vertimo studijos, 2019)
Šiame straipsnyje nagrinėjamas variantiškumas tarp nebūtojo (esamojo ir būsimojo) laiko sintetinių ir perifrastinių neveikiamosios rūšies veiksmažodžių formų gotų Evangelijose siekiant patikrinti galimybę, kad dviejų funkciškai identiškų neveikiamosios rūšies formų egzistavimas vertėjų buvo naudojamas kaip gotų tekstų stilistinės kompozicijos formavimo priemonė. Remiantis gotų Evangelijų vertimo duomenimis, nors gotų sintetinės neveikiamosios rūšies konstrukcijos išties dažniausiai aptinkamos stilistiškai specializuotoje aplinkoje, tai, kad egzistavo ir kitų aiškiai patikrinamų variantiškumo motyvų neleidžia iš esmės patikrinti stilistinės variantiškumo motyvacijos prielaidos. Prieinama prie išvados, kad formų distribuciją iš esmės lemia vertimo pažodiškumas kaip pagrindinė gotų Biblijos vertimo technikos rūšis, o taip pat kontrastas tarp sintetinių neveikiamosios rūšies formų kaip eigos pasyvo realizacijos ir perifrastinių formų su pagalbiniu veiksmažodžiu būti kaip būsenos pasyvo realizacijos.