HORIZONTALIŲJŲ SANTYKIŲ REGULIAVIMAS LENKIJOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJOJE - Florczak-Wątor, Monika (Teisė, 2015)
Šiuo metu konstitucinis horizontaliųjų santykių, tai yra privačių asmenų santykių, reguliavimas yra dažnas demokratinėse šalyse reiškinys. Lenkijos Respublikos Konstitucija reglamentuoja darbuotojų ir darbdavių, tėvų ir vaikų, verslininkų ir vartotojų santykius. Ji taip pat reguliuoja ūkio vienetų ir privačių subjektų, kuriems valstybė pavedė konkrečių viešųjų užduočių vykdymą, santykius. Taip pat kitos Konstitucijos nuostatos gali būti naudojamos horizontaliesiems santykiams reguliuoti. Šiame darbe siekiama nustatyti, kokius horizontaliuosius santykius reguliuoja Konstitucija, kaip toli siekia šis reglamentavimas ir kokia yra jo reikšmė. Bendro pobūdžio išvadoms, tinkančioms ir kitokio pobūdžio santykiams reglamentuoti Europos šalių konstitucijų lygmeniu, formuluoti atspirties taškas yra Lenkijos Respublikos Konstitucijos tekstas. Darbo autorė svarsto galimybę taikyti įvairius subjekto teisių horizontaliajai veiklai modelius remiantis Lenkijos Respublikos Konstitucija. Ji daro išvadą, kad privačių asmenų santykių reguliavimas konstituciniu lygiu suteikia galimybę subjektams taikyti konstitucines nuostatas jų ginčams su kitais subjektais.