SKUBOS ARBITRO INSTITUTAS - Bliuvaitė, Marija (Teisė, 2015)
Straipsnyje nagrinėjama skubos arbitro instituto reikšmė ir paskirtis, skubos arbitro funkcija ir kompetencijos ribos taikant laikinąsias apsaugos priemones arbitraže1. Iki skubos arbitro atsiradimo ginčo šalis, siekianti, kad būtų pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, kol nėra suformuotas arbitražo teismas, turėjo galimybę kreiptis į kompetentingą valstybinį teismą. Įsteigtas skubos tvarka skiriamo arbitro institutas sudarė sąlygas teikti prašymą arbitražo institucijai dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo kartu su ieškiniu arba dar iki ieškinio pateikimo. Skubos arbitro reikšmė arbitražui – savarankiško proceso skatinimas ir visų procedūrinių klausimų koncentravimas arbitraže. Straipsnio tikslas – išanalizuoti skubos arbitro vaidmenį skiriant laikinąsias apsaugos priemones arbitražo procese ir pateikti šios funkcijos įgyvendinimo tobulinimo rekomendacijas.