Ikiteisminio tyrimo teisėjo procesinis subjektiškumas atskirų baudžiamojo proceso principų perspektyvoje - Kukaitis, Vytautas (Teisė, 2009)
Straipsnyje analizuojamas naujojo Lietuvos baudžiamojo proceso instituto – ikiteisminio tyrimo teisėjo procesinis statusas, atskleidžiamas jo procesinio subjektiškumo turinys. Instituciniu, funkciniu ir istoriniu aspektais pateikiami argumentai, grindžiantys poziciją dėl pasyvaus ikiteisminio tyrimo teisėjo modelio pasirinkimo. Publikacijos svarbiausias uždavinys – teisminės valdžios dalyvavimo ikiteisminiame tyrime vietos tarp kitų proceso dalyvių paieška. Atskleidžiamas ikiteisminio tyrimo teisėjo ir proceso šalių santykis akcentuojant jo ir ikiteisminio tyrimo vadovo – prokuroro procesinį santykį. Praktiniams nagrinėjamo proceso subjekto veiklos aspektams atskleisti pasirinktas teisėtumo, proporcingumo, rungimosi, betarpiškumo, žodiškumo principų įtakos ikiteisminio tyrimo teisėjo veiklai metodas.The article analyzes the status of the new Lithuanian criminal procedure institute – the judge of pre-trial investigation, and reveals the content of his subjectivity within the procedure. The arguments in selecting passive position of the judge of pre-trial investigation are described in terms of institutional, functional and historic aspects. The main task of the publication is the identification of the place of the judicial authority among other participants of the process. The article also reveals the relationship between the judge of pre-trial investigation and other parties of the process, by emphasizing the procedural relationship between the judge and the prosecutor who is in charge of the pre-trial investigation. Influence of principles of legitimacy, proportionality, contesting, proximity and wording within the activities of the judge in process of disclosing the practical aspects of subject’s actions are analyzed.