Ar egzistuoja palankesnės teisės ieškojimo galimybės bankroto bylose? - Kirilevičiūtė, Laura (Teisė, 2010)
Tarptautinio bankroto bylų jurisdikcijos klausimus Europos Sąjungos lygiu reguliuoja 2000 m. gegužės 29 d. Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1346/2000 dėl bankroto bylų. Jame įtvirtintas vienas tarptautinę jurisdikciją tarptautinio bankroto bylose nulemiantis kriterijus – pagrindinių turtinių interesų vieta. Straipsnyje siekiama atsakyti į klausimą, ar pasirinktu reguliavimu yra pasiektas šio reglamento vienas iš tikslų – panaikinti teisines prielaidas galimybei bylos šalims perkelti turtą arba teismo procesą iš vienos valstybės narės į kitą ieškant palankesnės teisinės padėties. Tuo tikslu analizuojami jurisdikcijos klausimų reguliavimo ypatumai, sudarantys prielaidas palankesnės teisinės padėties ieškojimo galimybei.Jurisdiction of cross-border insolvency proceedings in the European Union level is regulated by Council regulation (EC) No 1346/2000 of 29 May 2000 on insolvency proceedings. It establishes one criterion, the place of main interests, for determining international jurisdiction in cross-border insolvency proceedings. The article deals with the question, whether one of the aims of this Regulation, the aim to eliminate background for seeking to obtain a more favourable legal position by transferring assets or judicial proceedings from one Member State to another, is reached by the chosen regulation. For this purpose, peculiarities of regulating of jurisdiction, which form background for possibility to seek a more favourable legal position, are analysed.