1564 M. LIEPOS 1 D. BENDRAVALSTYBINĖS LDK PRIVILEGIJOS VERTIMAS Į LIETUVIŲ KALBĄ - Machovenko, Jevgenij (Teisė, 2016)
Skaitytojų dėmesiui teikiamas dokumentas priklauso didelei grupei Lietuvos konstitucinės teisės aktų, leistų 1387–1568 m. ir vadinamų bendravalstybinėmis LDK privilegijomis, dar žinomų Žemės (LDK atžvilgiu) privilegijų ar valdovo (didžiojo kunigaikščio) privilegijų LDK bajorams (bajorijai) pavadinimu. Visos bendravalstybinės LDK privilegijos, jų dabar žinoma šešiolika, niekada nebuvo nustojusios teisinės galios, o trys Lietuvos Statutai ir sudėtinė 1791 m. Konstitucija rėmėsi jomis kaip konstituciniais LDK teisės pamatais. Bendravalstybinės LDK privilegijos yra svarbūs Lietuvos konstitucionalizmo šaltiniai, jų nuostatų vieta istorinėje Lietuvos konstitucijoje apibūdinta monografijoje1. Teismų sistemos reformą sankcionavusi 1564 m. liepos 1 d. privilegija cituojama arba bent atpasakojama teisės istorikų, kurie yra pripratę savo darbe remtis pirmiausia autentiškais tekstais, rašytais LDK kanceliarijoje vartotomis kalbomis – rusėnų, senąja lenkų, lotynų. O platesnė auditorija gali spręsti apie šią privilegiją iš jos ištraukos vertimo, atlikto labai seniai2. Žinoma, 2012 m. pakartotinai paskelbus šį ištraukos vertimą3, pastarasis tapo prieinamesnis, tačiau tiek Lietuvos konstitucionalizmo istorijos žinių sklaidai, tiek teisės studijoms būtų labai naudingas viso 1564 m. liepos 1 d. privilegijos teksto vertimas. Antai minėtoje ištraukoje praleisti privilegijos teksto fragmentai yra labai įdomūs teisės aiškinimo ir teisinio argumentavimo aspektu. [...]