ŪKINĖS VEIKLOS LAISVĖ IR KRIZĖ: LIETUVOS VIEŠOSIOS VALDŽIOS VEIKSMŲ ĮVERTINIMAS - Lastauskienė, Giedrė (Teisė, 2015)
Straipsnyje analizuojama ūkinės veiklos laisvės kategorija bei ekonominės ir finansinės krizės laikotarpio vykusių procesų įtaka jos turiniui Lietuvoje. Pirma straipsnio dalis skiriama pačios ūkinės veiklos laisvės turinio ir valstybės įtakos reguliuojant ekonomiką modelių analizei. Tyrimo kontekstu taip pat pateikiamos ekonominės santvarkos ir ekonominės konstitucijos kategorijos. Šioje dalyje analizuojamos skirtingų valstybių, ir Lietuvos Respublikos, konstitucinės nuostatos, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo jurisprudencija, Lietuvos ir užsienio autorių mokslo darbai. Antroje straipsnio dalyje tiriama ekonominės ir finansinės krizės procesų įtaka ūkinės veiklos laisvei. Analizuojami duomenys, gauti iš autoritetingų asmenų, veikiančių tokiose socialinėse srityse, kaip antai verslas, ekonomika, politika, viešų pasisakymų, kuriuose vertinami Lietuvos viešosios valdžios veiksmai krizės laikotarpiu. Daromos išvados, kad tam tikri Lietuvos viešosios valdžios veiksmai krizės laikotarpiu buvo netinkami ir savo esme reiškia gero valdymo principo pažeidimus.