TAUPYMO PRIEMONIŲ KONSTITUCINGUMO KRITERIJAI LIETUVOS RESPUBLIKOS OFICIALIOJOJE KONSTITUCINĖJE DOKTRINOJE - Žalimas, Dainius (Teisė, 2015)
Šio straipsnio objektas – Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo suformuota oficialioji konstitucinė doktrina, susijusi su taupymo priemonėmis, kurios taikomos siekiant suvaldyti ir įveikti valstybėje kilusią ekonominę ir finansinę krizę. Išskiriami ir analizuojami šie taupymo priemonių konstitucingumo kriterijai, kurių turi būti laikomasi paisant Konstitucijoje įtvirtintų žmogaus teisių ir valstybės socialinės orientacijos: konstituciškai pateisinamas šių priemonių pagrindas, jų būtinumas, laikinumas, proporcingumas, taip pat įstatymų leidėjo diskrecijos ribų, socialinio solidarumo ir nediskriminavimo principų paisymas, tam tikrų praradimų kompensavimo pareiga. Pagrindinė straipsnio išvada yra ta, kad Lietuvos Respublikos oficialiojoje konstitucinėje doktrinoje suformuluoti taupymo priemonių konstitucingumo kriterijai yra pagrįsti bendraisiais žmogaus teisių ribojimo teisėtumo kriterijais, įtvirtintais ir tarptautinėje teisėje, taip pat yra iš esmės identiški kitų Europos konstitucinių teismų jurisprudencijoje suformuluotiems taupymo priemonių konstitucingumo kriterijams. Tai leidžia įžvelgti šioje srityje tam tikrą vienovę įvairovėje, t. y. vieną iš Europos konstitucinio identiteto elementų.