SUTARTINĖS BENDROVĖS TEORIJOS SUSIFORMAVIMAS IR SUTARTINĖ BENDROVĖS PRIGIMTIS - Lauraitytė, E. (Teisė, 2014)
Straipsnyje apžvelgiama ekonominės bendrovių teisės analizės doktrinoje dominuojančios, tačiau Lietuvos bendrovių teisėje išsamiai neanalizuotos sutartinės bendrovės teorijos susiformavimas ir šios teorijos pateikiamas sutartinės bendrovės prigimties aiškinimas. Atskirai aptariami kai kurių esminių ekonomikos ir teisės mokslų atstovų darbai, nurodoma jų įtaka teorijai; taip pat analizuojami šios teorijos ribotumai. Straipsnyje įvertinama kai kurių šios teorijos aspektų praktinė reikšmė Lietuvos bendrovių teisės teisėkūrai ir teisminiam aiškinimui. The article reviews the origins and explanation of contractual nature of the company by dominant theory of economic analysis of corporate law, i.e. contractual theory of the corporation. Although prevailing in economic analysis of corporate law, this theory has not been extensively analyzed in Lithuanian scholarship. The article discusses separately the works of several most influential scholars in the field of economics and the field of law, shows their influence to the contractual theory of the corporation as well as discusses certain limitations of the theory. The practical importance of the several aspects of the contractual theory of the corporation to the legislation and judicial reasoning in the field of Lithuanian corporate law are also assessed.