Tautinių mažumų apsauga kaip pozityvios diskriminacijos pavyzdys - Mažul, Eduard (Teisė, 2008)
Straipsnyje aptariama diskriminacijos ir pozityvios diskriminacijos teisinė samprata, taip pat analizuojama socialinė pozityvios diskriminacijos prigimtis. Remiantis teisės, kaip subjektinių teisių ir pareigų vienovės, samprata, į tautinių mažumų apsaugą bandoma žvelgti kaip į pozityvios diskriminacijos pavyzdį. Straipsnyje taip pat trumpai aptariama tautinių mažumų įtaka Europos istorijai bei apžvelgiama tautinių mažumų apsaugos raida. Be to, analizuojamos svarbiausios teorinės problemos, susijusios su tautinių mažumų apsauga, taip pat šios apsaugos tikslai ir ribos. Article discusses the legal conception of discrimination and positive discrimination along with the social nature of positive discrimination. Referring to the conception of law that describes the law as a unity of individual rights and duties, protection of national minorities is analyzed as an example of positive discrimination. Article also briefly reviews the influence of national minorities on the history of Europe and reviews the evolution of protection of national minorities. The main theoretic problems concerning protection of minorities along with the aims and extent of this protection are revealed too.