Lietuvos jūros erdvių delimitavimo teoriniai ir praktiniai aspektai - Kumetaitis, Zenonas; Isokaitė, Indrė (Teisė, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama viena iš aktualiausių tarptautinės jūrų teisės temų – jūros erdvių delimitavimo klausimai. Lietuvos teritorinės jūros, kontinentinio šelfo ir išskirtinės ekonominės zonos delimitavimo aspektai atskleidžiami delimitavimo teorijos ir praktikos kontekste. Delimitavimo klausimai nagrinėjami atliekant išsamią šiuolaikinės, taip pat prieškarinės jūros erdvių delimitavimo teorijos ir praktikos analizę, detaliai aptariant delimitavimą reglamentuojančias Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos nuostatas, visapusiškai atskleidžiant esminių delimitavimo principų ir reikalavimų – teisingumo, „neužgožimo“ ir kt. – esmę, pateikiant nuoseklų derybų su Rusijos Federacija, Latvijos Respublika ir konsultacijų su Švedijos Karalyste dėl teritorinių vandenų, išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo delimitavimo Baltijos jūroje aptarimą bei parodant priimtų sprendimų ryšį su tarptautine delimitavimo teorija ir praktika. The Article deals with one of the most important topics in International Sea Law, i.e. the issues of delimitation of maritime zones. The aspects of the delimitation of the territorial sea, continental shelf and the exclusive economic zone of Lithuania are revealed in the light of the relation between the delimitation theory and practice. The provided research on the delimitation issues is based on the detailed analysis of the modern delimitation theory and practice as well as of that effective in the pre-war period, on the comprehensive consideration of the provisions of the United Nations Convention on the Law of the Sea regulating delimitation, on the disclosure of the essence of the key delimitation principles and requirements such as equity, avoidance of a “cut-off” effect etc., on a consistent overview of the Lithuania’s negotiations with the Russian Federation and the Republic of Latvia as well as consultations with the Kingdom of Sweden regarding the delimitation of the territorial waters, exclusive economic zone and continental shelf, and also on the revealed relation between the reached delimitation decisions and international delimitation theory and practice.