Baudžiamosios atsakomybės už kankinimą nustatymo ir įgyvendinimo problemos Lietuvoje - Drakšas, Romualdas; Valutytė, Regina (Teisė, 2010)
Straipsnyje nagrinėjamos baudžiamosios atsakomybės nustatymo ir įgyvendinimo problemos Lietuvoje ir vertinama, ar Lietuva tinkamai vykdo tarptautinius įsipareigojimus drausti ir bausti kankinimus. Atsižvelgdami į kankinimo sampratą tarptautinėje teisėje, autoriai pateikia Lietuvos baudžiamosios teisės teorijai ir praktikai tinkamiausią kankinimo apibrėžimą bei įvertina, ar Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse turėtų būti straipsnis, numatantis tiesioginę atsakomybę už žmogaus kankinimą. The article discusses the problems of determination and implementation of criminal responsibility for torture in Lithuania. It is evaluated weather Lithuania meets its engagements to prohibit and punish the act of torture properly. Taking into account the concept of torture in international law the authors suggest a definition of torture that fits most for the theory and practice of Lithuanian criminal law. The authors also evaluate whether the Criminal Code of Lithuania should be complemented with an additional article providing for the direct responsibility for torture.