Neteisėto aborto kriminalizavimas Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse - Čaikovski, Andžej; Žukovaitė, Inga (Teisė, 2010)
Straipsnyje analizuojama neteisėto aborto sudėtis ir pateikiamas teisinis įvertinimas, taip pat apžvelgiami gyvybės apsaugos koncepcijos ypatumai. Neteisėtas abortas pasižymi dideliu latentiškumu ir nesulaukia didesnio dėmesio baudžiamosios teisės doktrinoje. Tačiau aštrios diskusijos, kurių kilo visuomenėje pasirodžius įstatymo projektams, siekiantiems visiškai kriminalizuoti abortą, įrodo, kad ši tema yra aktuali ir reikia platesnės analizės, neapsiribojant Baudžiamojo kodekso nuostatomis. Šiuo tikslu straipsnyje taip pat apžvelgiamas Airijos, Lenkijos ir Vokietijos teisinis reglamentavimas ir jo taikymo praktika. This article analyses the crime of illegal abortion and gives its legal evaluation. Furthermore, the article deals with peculiarities of the concept of life. The illegal abortion is a latent crime and this topic is not very popular in the doctrine of penal law. But severe debates in our society, which started after a draft of law proposed to forbid an abortion, show that this issue is relevant and requires more extensive research, not confined to the provisions of the Penal Code. Thus the article also reviews legal regulation and practice of Germany, Ireland and Poland.