Vėliava – Flag – Drapeau, arba Ir vėl apie žmogaus teises - Mesonis, Gediminas (Teisė, 2012)
Straipsnyje analizuojama, kokią reikšmę turi skirtingos koncepcijos atskleidžiant konkrečios žmogaus teisės turinį. Konstatuojama, kad net „Vakarų“ demokratinėse valstybėse sprendžiant dėl žmogaus teisių turinio nuolat konkuruoja individualistinis ir traibalistinis požiūris į žmogaus teises. Esama koncepcijų dichotomija šiame straipsnyje iliustruojama žodžio laisvės turinio raidos kontekste. Straipsnyje į šios teisės turinio raidą žvelgiama per valstybės vėliavos teisinį statusą, analizuojant Jungtinių Amerikos Valstijų Aukščiausiojo Teismo jurisprudencijos ir kitų šalių teisinio reguliavimo patirtį. Konstatuojama, kad anglų–amerikiečių (liberalioji) žmogaus teisių ir laisvių koncepcija, spręsdama žmogaus teisės turinio problemą, prioritetą linkusi atiduoti konkretaus asmens, o ne grupės interesui. The article analyses the significance of different conceptions in disclosing the content of a concrete human right. It is stated that even in “western” democratic states, when one decides regarding the content of human rights, there is continuous competition between the individualistic and tribalistic approach to human rights. The existing dichotomy of these conceptions is illustrated in the context of the development of the content of freedom of speech. In the article the development of the content of this right is considered through the legal status of the flag, while analysing the experience of the jurisprudence of the US Supreme Court and that of legal regulation of other countries. It is stated that the Anglo-American (liberal) conception of human rights, while deciding the issue of the content of a human right, tends to give priority to the interest of a concrete person, but not that of a group.