Erdvės mitiškumas padavimuose apie Platelių ežerą - Kaniava, Andrius (Tautosakos darbai, 2024)
Remiantis Lietuvių tautosakos archyve ir Lietuvos žemės vardyno anketose sukaupta tautosaka, straipsnyje nagrinėjami padavimai, susiję su Platelių ežeru (Plungės r.) ir jo dalimis: salomis, pusiasaliais, seklumomis. Susisteminus padavimų apie Platelių ežerą pluoštą, išskirtos ir nagrinėtos trys temos: Platelių ežero atsiradimas ir po žeme susisiekiantys ežerai; povandeninis Platelių pasaulis (aukų reikalaujantis ežeras); Platelių ežero valdovės vaizdinys. Remiantis mentalinio kraštovaizdžio koncepcija ir vietų tautosakos (angl. place-lore) tyrimais, straipsnyje atskleidžiamas Platelių ežero ir jį supančios erdvės mitiškumas, atkreipiamas dėmesys į tai, kaip padavimuose apie Platelių ežerą vaizduojamos įvairios ežero vietos. Padavimuose dažniausiai minimos kelios su mitologiniais siužetais siejamos ežero salos, pusiasaliai bei seklumos, pats Platelių ežeras. Straipsnyje nagrinėjami tautosakos kūriniai rodo, kad ežeras užėmė svarbią vietą žmonių gyvenime, o tam tikri su senąja religija susiję tautosakos motyvai (pavyzdžiui, apie nuskendusią bažnyčią, ežero valdovę, vėles ežero dugne ir kt.) leidžia teigti, kad Platelių ežeras nuo seniausių laikų buvo suvokiamas ir kaip svarbi mitologinė vieta.
Keywords: Platelių ežeras; vietų tautosaka; mentalinis kraštovaizdis; padavimai