Mato Pretorijaus užfiksuotos mitologinės medžiagos apie šventes verifikacija: žolių ir gyvulių išvedimo laukan šventės - Vičinskas, Žydrūnas (Tautosakos darbai, 2018)
Straipsnyje apžvelgiama ir verifikuojama Mato Pretorijaus (Matthäus Prätorius) veikale Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla (Deliciae Prussicae, oder Preussische Schaubühne, XVII a. pabaiga) pateikta mitologinė informacija, tiesiogiai susijusi su žolių ir gyvulių išvedimo laukan šventėmis. Lygia greta aptariamos XX ir XXI a. tyrėjų, nagrinėjusių arba naudojusių Pretorijaus užfiksuotą medžiagą apie šias šventes, interpretacijos. XX–XXI a. tyrimų kontekstas atskleidė, jog iki šiol mokslininkai Pretorijaus pateiktus mitologinius duomenis naudojo ir jų patikimumą vertino skirtingai: vieni jų autentiškumo nekvestionavo, juos laikė gana patikimais ir rėmėsi savo moksliniuose darbuose; kiti mitologinės medžiagos autentiškumo problemą pastebėjo, bet jos spręsti nesiryžo. Tyrimas taip pat leido nustatyti, kad Pretorijaus mitologinė informacija, tiesiogiai susijusi su žolių ir gyvulių išvedimo laukan šventėmis, laikytina autentiška ir patikima.
Keywords: Matas Pretorijus; autentiškumas; žolių šventė; šv. Jonas; gyvulių šventė; šv. Jurgis