Vokiečių ir lenkų recenzentų žvilgsnis į M. L. Rėzos parengtą lietuvių dainų rinkinį Dainos (1825) - Citavičiūtė, Liucija (Tautosakos darbai, 2017)
Martyno Liudviko Rėzos parengtas rinkinys Dainos oder Litthauische Volkslieder yra daugiausia recenzijų sulaukusi lituanistinė XIX a. knyga. Šiuo metu yra žinomos devynios recenzijos, išspausdintos 1825–1833 m., jas rašė žinomi intelektualai – Jacobas Grimmas, Johannas Wolfgangas von Goethe ir kt. Straipsnyje pristatomos penkios Lietuvoje dar nepublikuotos recenzijos ir trys informaciniai pranešimai, paskelbti prestižiniuose Prūsijos, Vokietijos ir Lenkijos mokslo ir meno žurnaluose Karaliaučiuje, Veimare, Štutgarte, Berlyne, Vienoje, Leipcige, Lvove, Getingene, iš jų pasirašyta tik viena recenzija – Fr. Höpker. Recenzentai lietuvių dainas vertino bendrame Europos tautų dainų kontekste, pabrėžė jų melodingumą, moralumą ir švelnumą, labiausiai vertino mitologines dainas ir raudas, pateikė svarstymų apie vokiečių užkariautą lietuvių tautą ir jos būdą, lietuvių kalbos ypatybes, įvertino parengėjo Rėzos nuopelnus. Straipsnyje taip pat pateikiama duomenų apie recenzijas ir pranešimus paskelbusius leidinius ir leidyklas, bandoma identifikuoti nepasirašiusius autorius.