Dainų kūryba kaip būdas stabdyti lytinę prievartą - López Ramos, Martha María; Aniorte Tomassian, Gilles; López, Mario (Tautosakos darbai, 2020)
Straipsnyje pristatomas socialinis projektas „Dainų kūrimo seminarai lyčių aspektu“, kurį 2017–2018 m. vykdė grupė mokslininkų, socialinių aktyvistų, profesionalių muzikantų ir prodiuserių iš Meksikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Dvejus metus trukusio projekto, kurį finansavo abiejų šalių vyriausybinės ir nevyriausybinės institucijos, metu buvo suorganizuota dešimt seminarų: septyni surengti Sakateko mieste Meksikoje, trys – Čikagoje. Projekto organizatorių pagrindinis tikslas – šviesti visuomenę ir, kvestionuojant su lytiškumu, amžiumi, socialine klase ir rase susijusius stereotipus, mažinti smurtą prieš moteris. Kaip savitą ir patrauklią smurto prevencijos formą projekto organizatoriai pasirinko dainų kūrimo seminarus, kuriuose kvietė dalyvauti įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmones – suaugusius vyrus, moteris, paauglius ir vaikus. Seminarų metodika buvo paremta atviru dialogu ir apskritojo stalo diskusijomis. Straipsnyje plačiau aprašoma seminarų struktūra, kurią sudarė penki etapai. Darbas grupėse prasidėdavo pokalbiu apie smurtą prieš moteris, socialinius stereotipus, dalijimusi asmenine patirtimi. Apibendrinus grupės dalyvių idėjas pasirenkama būsimos dainos tema, analizuojamas dainų kūrimo procesas, kaip pavyzdį pasitelkiant populiarias meksikiečių pasakojamąsias dainas – vadinamąsias corrido. Parašius dainos tekstą, profesionalūs muzikantai padėdavo sukurti dainų aranžuotę. Profesionalia įranga įrašyta daina būdavo pristatoma seminaro dalyviams, siekiant išklausyti ir aptarti jų įspūdžius bei konstruktyvius vertinimus. Straipsnyje pateiktos interneto nuorodos į svetaines, kuriose viešinami dainų, propaguojančių nesmurtinius žmonių santykius, įrašai. Pridedami dainų tekstai iliustruoja vykdyto projekto rezultatus.