Daiktavardžio neapykanta ir su juo semantiškai susijusių žodžių valentingumas dabartinėje lietuvių kalboje - Čižik-Prokaševa, Veslava (Taikomoji kalbotyra, 2024)
Straipsnyje pristatomo tyrimo objektas – daiktavardis neapykanta. Remiantis Dabartinės lietuvių kalbos tekstyno medžiaga buvo siekta nustatyti šio žodžio junglumą sintaksiniu, semantiniu ir leksiniu aspektais. Tyrimas parodė, kokią įtaką neapykantos valentingumui daro kitų daiktavardžių (t. y. priešiškumas, nemeilė ir netolerancija) iš jo minimalaus semantinio lauko semantika ir gramatika, kokias veiksmažodžio nekęsti valentingumo savybes daiktavardis neapykanta išlaiko. Paaiškėjo, kad sintaksinis daiktavardžio neapykanta valentingumas sutampa su sintaksiniu daiktavardžių iš jo minimalaus semantinio lauko valentingumu ir skiriasi nuo sintaksinio veiksmažodžio nekęsti valentingumo. Semantinis daiktavardžio neapykanta valentingumas sutampa su semantiniu veiksmažodžio nekęsti ir daiktavardžių iš jo minimalaus semantinio lauko valentingumu. Leksinis daiktavardžio neapykanta valentingumas minimaliai skiriasi nuo leksinio veiksmažodžio nekęsti valentingumo.