Namų ūkių amžiaus pasiskirstymo kokybės palyginimas besivystančių šalių apklausų tyrimuose: demografinė ir sveikatos apklausa ir daugelio rodiklių lizdinė apklausa - Okoro , Chinonso O. (Lietuvos statistikos darbai, 2019)
Tiriama dviejų apklausų, vykdomų besivystančiose šalyse, namų ūkių amžiaus pasiskirstymo kokybė. Amžiaus ir lyties duomenys reikalingi vertinant demografinius parametrus (vaisingumą, mirtinguną ir t.t.) ir kitus socialinius ekonominius rodiklius. Tyrimo tikslas yra nustatyti, kurioje iš dviejų apklausų, Demografinės ir sveikatos (DSA) ar Daugelio rodiklių lizdinės (DRLA), pateikiami amžiaus ir lyties duomenys yra geresni. Gauti rezultatai rodo, kad abiejų tyrimų kokybė yra prasta. Remiantis jungtiniu indeksu (JI) Nigerijoje DSA duomenys yra geresni už DRLA duomenis, tuo tarpu Bangladeše, Malavi ir Nepale – atvirkščiai. Be to Malavi, kurioje raštingumo lygis lyginant su kitom minėtom šalim yra aukštesnis, turi geresnį ir JI. Tai rodo, kad išsilavinimas gali būti vienu iš veiksnių, įtakojančių amžiaus ir lyties duomenų kokybę. Todėl rekomenduojama imtis priemonių, kad renkant duomenis išvengti amžiaus iškraipymų, pavyzdžiui, vietoje gimimo liudijimo registruojant, kaip įprasta, šeimos galvos pateikiamą informaciją. Dar svarbiau prieš naudojant tyrimams apklausų duomenis nepasikliauti išankstine nuostata apie tų apklausų kokybę ir ją įvertinus iš jų pasirinkti geriausią.
Keywords: amžiaus ir lyčių duomenys; amžiaus iškraipymai; tikslumo indeksas; pirminė populiacija; apklausa