Baltijos šalių investicinio klimato charakteristikos - Misiūnas, Algimantas; Gudeliauskaitė, Dovilė (Lietuvos statistikos darbai, 2013)
Investicijų pagrindu susiformuoja ilgalaikiai santykiai tarp šalies verslo ir užsienio investuotojų. Investicijų pritraukimas įvardijamas kaip vienas iš svarbiausių ekonominį šalies augimą skatinančių veiksnių. Tačiau dėl skirtingų kiekvienos šalies finansinių, teisinių, institucinių bei kitų galimybių šis procesas skiriasi net iš pirmo žvilgsnio panašiose šalyse. Veiksnius galima suskirstyti į pradinius ir pagrindinius. Pradiniams duomenims priskiriama bendra šalies ekonominė padėtis, šalies ekonomikos rodikliai, geografinė padėtis, valiuta, rinkos dydis. Šie veiksniai yra svarbūs investuotojui, bet jų nei pasitelkiant įstatymus, nei kitas poveikio formas, įgaliotas valstybės, paveikti negalima. Antroji veiksnių grupė, kuriai valstybė turi labai didelę įtaką ir gali stipriai paveikti, susideda iš tokių veiksnių kaip mokesčių sistema, korupcijos lygis, finansavimo galimybės, politinės sistemos nestabilumas. Straipsnyje pateiktos pagrindinės Baltijos šalių investicinio klimato charakteristikos ir, pagal galimybes, palyginamieji rodikliai su ES šalių vidurkiu.
Keywords: Baltijos šalys; investicinio klimato charakteristikos; investicinė aplinka