Profesorius Jerzy Neyman – kai kurie apmąstymai - Kordos, Jan (Lietuvos statistikos darbai, 2011)
Imčių tyrimų srityje autorius bendradarbiavo su profesoriumi Jerzy Neimanu 1958 m. Lenkijoje. Pradžioje, siekiant paaiškinti Neimano ryšį su Lenkija, pateikiama žinių apie jo kilmę, išsilavinimą. Toliau aptariama Neimano veikla 1921 – 1934 m. Lenkijoje, pabrėžiant jo indėlį vystant imčių tyrimų teoriją ir taikymus. Tai buvo pradžia sietina su svarbiais imčių teorijos pasiekimais, aptartais 1925 ir 1927 m. Tarptautinio Statistikos Instituto (ISI) sesijose. Atsižvelgiant į šiuos pasiekimus galima pagrįstai įvertinti Neimano indėlį į imčių teoriją bei praktiką. Toliau kalbama apie 1920-ųjų pirmuosius Neimano darbus, pažymint jo bendradarbiavimą su Karlu Pirsonu.Prieš pristatant įžymųjį 1934 m. Neimano straipsnį, kuriame apjungiamas jo ir kitų statistikų indėlis nuvainikuojant tikslinio ėmimo idėją, yra pabrėžiama, kad pagrindinės šio Neimano straipsnio idėjos buvo pateiktos 1932 metais lenkų kalba parašytoje ir 1933 m. atspausdintoje brošiūroje. Šios brošiūros santrauka pateikiama 1 priede. Paminėtas Neimano bendradarbiavimas su Lenkijos statistikais po Antrojo pasaulinio karo, daugiausia su Centrine Lenkijos statistikos tarnyba. Pabaigoje pateikiama autoriaus apmąstymų.
Keywords: pasikliautinasis intervalas; Tarptautinis Statistikos Institutas; Jerzy Neyman; optimalusis imties paskirstymas; tikslinis ėmimas; reprezentatyvusis ėmimas; reprezentatyvusis metodas; imčių metodas