Pagrindinių kelionių ir turizmo rodiklių palyginamoji analizė: Estija, Latvija ir Lietuva 2010 m. - Vanaga, Iveta (Lietuvos statistikos darbai, 2011)
Straipsnio tikslas – lyginant svarbiausius statistinius rodiklius rasti Baltijos šalių turizmo rinkos bendrumus ir ypatumus. Tuo tikslu buvo daroma literatūros šaltinių apžvalga bei analizė, taikoma indukcija bei dedukcija, o taip pat tokie statistiniai metodai, kaip grupavimas, agregavimas bei lyginimas. Tyrimas rodo, kad Estijos kelionių bei turizmo industrijos dalis tiek bendrajame vidaus produkte, tiek ir darbuotojų skaičiumi yra didžiausia ir viršija Europos sąjungos atitinkamų rodiklių vidurkius. Estija tarp Baltijos šalių užima lyderio pozicijas tiek su nakvyne atvykstančių užsienio lankytojų skaičiumi, tiek jų lankytojų šalyje praleistų naktų skaičiumi. Lietuvoje nakvynės paslaugas turistams teikiančių įmonių išsidėstymas šalyje išvystytas tolygiausiai, priešingai Estijai ir Latvijai, kuriose stebima per didelė turistų koncentracija sostinėse. Rygos oro uostas yra stambiausias Baltijos šalių regione, ir jame yra didžiausi pervežtų keleivių, orlaivių skrydžių ir tiesiogiai pasiekiamų pasaulio vietų skaičiai. Estijai pavyko ne tik sėkmingai išnaudoti savo pajūrio geografinę padėtį, efektyviai vystant keltų tinklą, bet ir pasiekti, kad Talinas taptų vienu iš Baltijos jūros kruizinių laivų sustojimo punktų, siūlomu stambiausioms kruizinių laivų kompanijoms.
Keywords: kelionės ir turizmas; Baltijos šalys; statistiniai rodikliai; palyginamoji analizė