Realiųjų išlaidų moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai Ukrainoje vertinimas - Zhukovich, Inna; Ryzhkova, Julia (Lietuvos statistikos darbai, 2012)
Realiųjų išlaidų moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) vertinimas ypač svarbus tokiose šalyse, kurioms būdinga didelė infliacija, kai bendri kainų indeksai nebeatspindi MTEP sąnaudų kitimo tendencijų. Šio straipsnio tikslas – pristatyti Ukrainos MTEP kainų indeksų skaičiavimo procedūrą, atsižvelgiant į šalies mokslinių tyrimų sistemos ypatumus. Straipsnyje analizuojamas realiųjų išlaidų MTEP vertinimo teorinis pagrindas ir MTEP kainų indeksų skaičiavimo metodika, taikant vadovo „Frascati Manual“ rekomendaciją, pagal kurią išlaidų MTEP komponentai defiliuojami naudojant tam tikrus kainų indeksus. Pristatomi eksperimentiniai realiųjų išlaidų MTEP Ukrainoje skaičiavimai 2001–2010 metais ir MTEP kainų indeksų sudarymo eiga. Gauti rezultatai bus naudojami rengiant šalies MTEP statistiką.
Keywords: moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra (MTEP); MTEP išlaidos; kainų indeksas; komponentai; MTEP defliatorius