ES taršos leidimų ateities sandorių rinka: kainų formavimosi aspektai - Kropienė, Rūta; Karpavičiūtė, Daina (Lietuvos statistikos darbai, 2011)
Straipsnyje nagrinėjamas taršos leidimų rinkos efektyvumas bei joje atliekamų sandorių kainų pokyčiai. Pateikiamas laikymo kaštų modelis bei, naudojant „Bluenext“ biržos duomenis, atliekama laikymo kaštų modelio prielaidų galiojimo analizė. Be to, VECM ir VAR modelių pagalba nagrinėjami taršos leidimų kainų formavimosi bruožai, atliekant Grangerio priežastingumo vertinimą. Galiausiai pateikiami ryšio tarp neatidėliotinų ir ateities sandorių kainų ir rinkos efektyvumo tyrimo rezultatai.