Ekonominis objektyvumas ir nepasitenkinimas: Marxas, Adorno ir utopija - Coe, Samuel (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2017)
Straipsnyje svarstoma komunizmo, kaip negatyvios utopinės galimybės, prasmė. Siekiantieji paneigti dabartį priešpriešindami jai kitokį privalomą būvį, kad ir ne visada teisingą, dažniausiai deklaruoja siekią tiesos. Pirmoji straipsnio dalis skirta Marxo materializmo koncepcijai ir jos implikuojamai epistemologinio tikrumo idėjai. Šiai koncepcijai kritikuoti pasitelkiama Adorno negatyvioji dialektika ir ypatingas dėmesys skiriamas klasės sąvokai. Vėliau siekiama parodyti, kaip, pritaikius ekonominio objektyvumo teoriją, galima suformuluoti naują klasės sąvoką, kuriai nesuteikiamas ontologinis statusas ir kuri gali būti interpretuojama kaip negatyvus neteisingos visuomenės padarinys. Straipsnio pabaigoje pateikiami svarstymai apie komunizmo kaip negatyvios utopijos sampratą ir kaip ji gali būti integruota į praxis teoriją.
Keywords: istorinis materializmas; kritinė teorija; negatyvioji dialektika; utopizmas; Karl Marx; Theodor W. Adorno