Sovietinio laikotarpio kasdienybės – išgyvenimo strategijos ideologijų sankirtose - Baločkaitė, Rasa (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2017)
Šiame straipsnyje siekiama pritaikyti subaltern, postkolonializmo ir popkultūros teorijas analizuojant sovietinio subjekto santykį su oficialia sovietine ideologija ir tradicine, prokatalikiška morale. Čia remiamasi pamatiniu subaltern studijų principu – kad subjekto sąmonė nėra tabula rasa, į kurią dominuojantis režimas „įrašo“ pageidaujamas reikšmes, o subjektas geba aktyviai dalyvauti kuriant prasmes. Straipsnyje, remiantis atliktais interviu, analizuojama, kaip ideologijos funkcionuoja kasdienio gyvenimo situacijose ikiteorinio žinojimo lygmeniu vėlyvuoju sovietmečiu Lietuvoje.
Keywords: vėlyvasis socializmas; kasdienis gyvenimas; populiarioji sąmonė; ideologija; Lietuva