Kritinė teorija ir jos kontroversijos - Mickūnas, Algis (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2016)
Straipsnyje svarstomos Frankfurto kritinės mokyklos diskusijos, įskaitant kontroversiją tarp Habermaso ir Gadamerio. Teigiama, kad problemos, kurios svarstomos šios mokyklos „vidinio diskurso“ lauke, glaudžiai susijusios su platesnės apimties – mokslo, technologijos, gyvenimo-pasaulio, verčių, kalbos ir reflektyvaus išsilaisvinimo galimybių – klausimais. Analizuojama mokslinio „neutralumo“ ir racionalumo tarpusavio santykio problema. Teigiama, kad reflektyvus racionalumas atveria diskursyvios praktikos lygmenį, susijusį su patyrimo pirmumo – plačiausia šio žodžio prasme – klausimais.
Keywords: kritinė teorija; Habermas; Gadameris; Apšvietos projektas