Blato ryšių Lietuvoje vėlyvuoju sovietmečiu analizė - Žiliukaitė, Rūta (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2015)
Šiame straipsnyje siekiama atskleisti blato ryšiais paremtų socialinių tinklų bruožus Lietuvos visuomenėje vėlyvuoju sovietmečiu. Blatas suprantamas kaip sovietinei visuomenei savita neformalių mainų forma, orientuota į asmeninio vartojimo poreikius ir reorganizuojanti oficialią materialinių gėrybių paskirstymo sistemą. Straipsnio pradžioje apžvelgiamos struktūrinės šios mainų formos atsiradimo sąlygos, blato paplitimo poveikis sovietinės sistemos funkcionavimui. Paskui pateikiami 2014 metais atlikto tyrimo duomenų analizės rezultatai, leidžiantys teigti, kad blato tinklų pagrindą sovietinėje Lietuvos visuomenėje sudarė stiprūs ryšiai, tačiau žmonių materialinė gerovė priklausė nuo jų turėtų ryšių įvairovės, kiek jie sugebėjo pasitelkti ne tik stiprius, bet ir silpnus ryšius, spręsdami kasdienio gyvenimo gerovės problemas. Analizė taip pat atskleidė, kad nors blato praktikos visuomenėje buvo paplitusios, pačių žmonių blatas didžiąja dalimi nebuvo atpažįstamas.
Keywords: blatas; socialiniai tinklai; socialinis kapitalas; sovietinė visuomenė