Sionistinio judėjimo tendencijos Lietuvos Respublikoje (1918 - 1940) - Bendikaitė, Eglė (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2001)
Beveik penkiasdešimt metų lietuviškoje istoriografijoje vyravo diametraliai priešinga sionizmo samprata lyginant su vyravusia Vakarų pasaulyje. Informacijos trūkumas iškraipė sionizmo istoriją Lietuvoje: sumenkinamas jo vaidmuo žydų socialiniame, politiniame gyvenime arba, atvirkščiai, pabrėžiama, kad jau savo gyvenimo būdo, tradicinio išauklėjimo požiūriu Lietuvos žydai buvo natūralūs sionizmo šalininkai. Šio straipsnio tikslas - atskleisti esmines sionistinio judėjimo tendencijas Nepriklausomos Lietuvos Respublikoje (1918-1940). Straipsnyje yra tyrinėjama: kokios sionistinės organizacijos veikė tarpukario Lietuvoje, kokie buvo pagrindiniai jų tikslai bei veiklos bruožai, kokie veiksniai lėmė sionizmo įsitvirtinimą ir neginčytiną įtaką Lietuvos žydų bendruomenei.
Keywords: sionizmas; sionistinis judėjimas; tarpukario Lietuva