Transcendentiniai kritinio reflektyvumo pagrindai - Pilotta, Joe (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2002)
Straipsnyje laikomasi prielaidos, jog fenomenologinė sociologija nėra fenomenologinė filosofija. Fenomenologinė sociologija negali įtraukti filosofinių klausimų vien dėl esamų užduočių. Straipsnyje siekiama parodyti, jog fenomenologinės sociologijos reflektyvumas neturi būti suvokiamas kaip paradoksalus: šiam tikslui reikia pripažinti transcendentinę orientaciją. Mėginama apibrėžti fenomenologinės sociologijos objektą, susijusį teorine ir semantine gyvenamojo pasaulio analize. Šioje analizėje transcendentinis reflektyvumas turi sisteminę reikmšę.
Keywords: fenomenologija; socialinis mokslas ir filosofija; gyvenamasis pasaulis; transcendentinis reflektyvumas