Psichiatro-paciento santykiai pirminėje psichikos sveikatos priežiūroje - Baltrušaitytė, Giedrė (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2003)
Straipsnyje analizuojami psichiatro-paciento santykiai bendruomeniniame psichinės sveikatos priežiūros kontekste. Analizė remiasi kokybiniais interviu, 2002 m. atliktais su Kauno psichikos sveikatos centrų pacientais. Straipsnyje parodoma, kad priminėje psichikos sveikatos priežiūroje reprodukuojasi paternalistinis psichiatro-paciento santykis, būdingas institucionalizuotai (stacionarinei) psichiatrinei priežiūrai, grindžiamas paciento priklausomybe bei pasyvumu. Problematizuojama tokio santykio įtaka psichiatrinių pacientų gebėjimui adaptuotis bendruomenėje.
Keywords: psichinės sveikatos priežiūra; psichiatro–paciento santykis; paternalizmas