Tyrimas dalyvaujant kaip socialinių inovacijų technologija - Poviliūnas, Arūnas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2003)
Straipsnyje analizuojamas tyrimo dalyvaujant metodas. Tai palyginti naujas sociologijos metodas, jo šalininkų nuomone, pretenduojantis pakeisti klasikinei akademinei sociologija būdingus dominavimo santykius. Tyrimo dalyvaujant metu sociologas ne tik tiria kokį nors socialinį reiškinį, dažniausiai nedidelę marginalizuotą bendruomenę, bet ir bendradarbiauja su ja ieškodamas būdų, kaip keisti marginalizuotos socialinės grupės gyvenseną, o pats tyrimo dalyvaujant metodas siejamas su žinojimo generavimo procedūrų demokratizavimu bei su socialinių pokyčių inicijavimu. Straipsnyje kritiškai analizuojami du tyrimo dalyvaujant pagrindimo būdai: vienas jų susijęs su išlaisvinimo ideologija, kitas – su kritine teorija.
Keywords: tyrimas dalyvaujant; socialinė inovacija; kaimo bendruomenė; socialinė atskirtis