Europos lyčių lygybės strategija: kintančios lyčių politikos privalumai ir grėsmės - Reingardienė, Jolanta (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2004)
Lyčių dėmens integravimo strategija Europos Sąjungoje žymi XX a. pabaigos lyčių lygybės paradigmos kaitą; paradigmos, kuri ilgą laiką apėmė vienodo lyčių traktavimo, lyčių lygių teisių ir galimybių formalizavimą. XX a. antroje pusėje feministinis judėjimas privertė pasaulio bendruomenę iš naujo apsvarstyti lyčių santykį, lyčių ir lytiškumo skirtumus, skirtingas vyrų ir moterų patirtis, jų mąstymą ir savęs suvokimo būdus. Ši strategija - dėl aktyvaus moterų socialinio judėjimo - darėsi neatsiejama ES politinio diskurso dalis. Straipsnyje pateikiamos istorinės ES lyčių dėmens integravimo strategijos prielaidos, analizuojami jos novatoriškumo aspektai ir galimos grėsmės. Analizuojant lyčių dėmens strategijos įgyvendinimo kliūtis įvairiose šalyse, įskaitant Lietuvą, atsižvelgiama į ideologinius, kultūrinius, institucinius ir politinius veiksnius bei savitus lyčių kontraktų tipus, kurie susiformavo dėl šių veiksnių.
Keywords: lyčių lygybės strategija; Europos Sąjungos politika; lyčių lygybės strategijos įgyvendinimas ES šalyse