Rygos bobulės. Amžiaus ir galios veiksniai translokalinėse rusakalbių aplinkose - Novikova, Irina (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2005)
Šiame straipsnyje analizuojami socialiniai senyvo amžiaus moterų, vadinamųjų „bobulių“, tarpusavio santykiai ir jų ryšiai su aplinka, kurią apibūdina įvairiopos sąveikos tarp lyties, amžiaus, galios veiksnių ir privačių, intymių, artimų gyvenamojo pasaulio sričių. Straipsnio autorės tikslas – suprasti būdus, kuriais remdamosi moterys užima tam tikrą padėtį socialinėje organizacijoje. Pagrindinis tyrimo dalykas – medžiaginių ir simbolinių išteklių, siejamų su „kilmės“ ir „vietos“ ženklais, mainai tarp senyvo amžiaus moterų, tradiciškai atliepiančių „dirbančios moters“ ir „geros motinos“ įvaizdžius. Straipsnyje teigiama, kad vyraujanti lyčių ideologija, be įprastų kultūros reprezentacijų, niekada tinkamai nenagrinėjo moterų laiko problematikos.
Keywords: bobulė; socialiniai santykiai; medžiaginiai ir simboliniai ištekliai