Šeima ir vaikai: realijos ir vertinimai - Mitrikas, Alfonsas Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2006)
Palygindami tarpusavyje realius faktus ir vertinimus neretai susiduriame su jų prieštaringumais (paprastai tariant, daroma vienaip, manoma kitaip). Straipsnyje aptariami šeimos gyvenimo bei vaikų turėjimo realijų ir jų vertinimų sąryšiai remiantis statistiniais ir Europos vertybių tyrimo (EVT) bei Pasaulio vertybių tyrimo (PVT), atliktų 1999–2001 m., duomenimis. Pagrindinis dėmesys skiriamas vaikų turėjimo problemai. Ji nagrinėjama pradedant šeimos kūrimo bei jos stabilumo poveikiais ir baigiant nesantuokinių vaikų fenomenu. Vaikų turėjimo pagrindinis rodiklis, kuriuo ypač operuojama straipsnyje, – kiek moteris per savo gyvenimą pagimdo vaikų, t.y. suminis gimstamumo rodiklis (SGR). Aptariama, kodėl SGR aukštesnis ir per pastaruosius 30 metų jis ženkliai nesumažėjo tose Europos šalyse, kuriose labiau palaikomas modernistinis požiūris į šeimos gyvenimą, nustatomi ryšiai tarp nesantuokinių vaikų lyginamojo svorio šalyse ir atitinkamo požiūrio į šeimos kūrimą bei vaikų turėjimą ir kt.
Keywords: šeima; vaikai; suminis gimstatumo rodiklis; modernistinė šeimos samprata