Gerinant policijos ir žiniasklaidos santykius Serbijoje - Kešetović, Želimir (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2007)
Straipsnyje nagrinėjamas policijos ir žiniasklaidos santykis Serbijoje. Straipsnis prademas aptariant policijos santykį su visuomene. Viena vertus, žiniasklaidos formuojamoje tikrovėje policijos supratimas ir įvaizdis priklauso nuo žiniasklaidos. Antra vertus, "rizikos visuomenėje" didėjanti saugumo klausimų reikšmė policiją paverčia vienu pagrindinių žiniasklaidos objektų. Straipsnis plėtojamas nagrinėjant santykio raidą Serbijoje paskutianiais XX amžiaus dešimtmečiais ir XXI amžiaus pradžioje. 1989-2000 metais žiniasklaidos laisvė buvo ženkliai ribojama, o policija atskaitinga tik valdančiajam elitui. Šiuo laikotarpiu santykis buvo veikiau vienkryptis: policija cenzūravo žiniasklaidą, visuomenė buvo laikoma manipuliavimo objektu. Po 2000 metų demokratinė valdžia vykdė plačias reformas, siekė įtvirtinti teisės valdžią ir demokratines institucijas. Šie pokyčiai reikalavo policijos pertvarkymo. Nors policijos ir žiniasklaidos santykis ženkliai keitėsi, po Ministro Pirmininko Zorano Đinđićiaus mirties pokyčiai lėtėjo ir policija įgavo santykiškai daugiau įtakos. 2005 metais bendradarbiaujant su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija pradėtas projektas siekiant gerinti policijos ir žiniasklaidos santykius. Šiandieninės policijos ir žiniasklaidos santykio problemos aptariamos remiantis projekto metu vykdytomis diskusijomis.
Keywords: policija; žiniasklaida; demokratija; perėjimas; viešoji nuomonė; viešieji ryšiai; įvaizdis; ESBO; Vidaus reikalų ministerija; Serbija