Grindžiamosios teorijos metodologija: B. Glaser’io ir A.Strauss’o versijų palyginimas - Petružytė, Donata (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2008)
Grindžiamoji teorija yra viena iš plačiausiai šių dienų socialiniuose moksluose naudojamų metodologijų. Esminis klausimas, norint ją suprasti ir taikyti, yra skirtumų tarp dviejų pagrindinių grindžiamosios teorijos versijų – B. Glaserio ir A. Strausso – įvardijimas. Šis straipsnis yra skirtas glaustam grindžiamosios teorijos pristatymui bei jos versijų skirtumų analizei. Pirmiausia aptariamas grindžiamosios teorijos atsiradimo kontekstas bei jos savitas indėlis į sociologinių tyrimų metodologiją. Paskui nuosekliai nagrinėjami B. Glaserio ir A.Strausso versijų skirtumai. Pradedama nuo istorinių aspektų (tarp metodo pradininkų įvykusios skilties, nulėmusios skirtingų grindžiamosios teorijos atmainų susiformavimą) aptarimo. Trumpai nagrinėjami grindžiamosios teorijos teorinių prielaidų bei vietos tarp kiekybinių ir kokybinių tyrimų klausimai, pagrindinį dėmesį skiriant versijų skirtumams. Galiausiai detaliau aptariami įvairūs procedūriniai neatitikimai. Skirtumų analizė leidžia prieiti išvados, kad dvi grindžiamosios teorijos versijos gali būti traktuojamos kaip iš esmės skirtingos metodologijos.
Keywords: grindžiamoji teorija; B.Glaseris; A.Straussas