Globalizacija ir intelektualo atsakomybė - Mickūnas, Algis (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2008)
Intelektinės atsakomybės, siejamos su globalizacijos procesais, klausimas yra filosofinė problema (nuo Sokrato iki moderniosios filosofijos). Negalima filosofuoti neatsakant į šį klausimą. Gerai žinoma, kad Sokratas iki savo mirties tvirtai stovėjo savo žemėje kalbėdamas apie savo ir kitų pareigą – diskutuoti dėl tiesos apibrėžimų, kad ir kokia būtų jų kilmė. Intelektinę dorybę jis suprato kaip reikalavimą atverti diskursyvią sritį, vadinamą poliu, kuriame dikutuojama dėl tiesos. Tai rodo, kad filosofijos uždavinys – išsaugoti polio atvirumą. Polyje turi būti tikrinami ir svarstomi visi teiginiai ir visos teorijos. Vadinasi, kai kalbame apie intelektualo atsakomybę, turime prisiminti filosofijos uždavinius, kuriuos apibrėžė Sokratas. Tačiau mūsų padėtis yra visiškai kitokia negu klasikiniuose Atėnuose. Ontologinės ir metafizinės moderniosios filosofijos formos skatina svarstyti, ar mes apskritai galime mąstyti apie santykį tarp intelektualo ir atsakomybės. Todėl mūsų paskirtis – diskutuoti apie tai, kokios dabartinės aplinkybės, vertos minėto filosofijos uždavinio, atsiveria intelektualui.
Keywords: globalizacija; intelektualai; atsakomybė; modernusis identitetas; diskursų įvairovė