Išorės grėsmės Europos vienybei: lyginamoji elitų požiūrių studija - Matonytė, Irmina; Morkevičius, Vaidas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2009)
Tiriant buvo analizuojamas elito požiūris į tris potencialias išorės grėsmes ES vienybei: Turkijos įstojimą į ES; glaudžius santykius tarp kai kurių ES valstybių narių ir JAV; Rusijos kišimasis į Europos reikalus. Belgijos, Vokietijos, Lietuvos ir Lenkijos politinių bei ekonominių elitų apklausose atsiskleidė, kad skirtingos europinės tapatybės konstruojamos atsižvelgiant į šalies narystės statusą. Taip pat svarbus elito politinis tapatinimasis, skirtingi požiūriai į ES vaidmenį, šios Sąjungos ateities vizijos, skirtingai suvokiama nacionalinė tapatybė.
Keywords: elitas; tapatybė (nacionalinė ir supranacionalinė; įgimtoji ir įgytoji); grėsmės; socialinis konstruktyvizmas; politinės ideologijos; senosios ir naujosios ES valstybės narės; europeizacija