Kultūra ir savimonė: ar gerai mus pažįstate? - Akande, Will A. (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2010)
Ankstesniuose tyrimų cikluose analizuojamas PASCI pagrįstumas, lyginamuoju aspektu tiriant sutapimus penkiose geografinėse erdvėse. Dabartinė analizė, tęsdama ankstesniąją, sutelkia dėmesį į integruojančius socialinę grupę veiksnius, tiksliau, studentų savigarbos požymius. Tiek verslo, tiek tarpkultūrinio pobūdžio sričių tyrėjai nepakankamai atsižvelgia į tikėtiną sąveiką tarp kultūros/lyties ir socialinės elgsenos (savimonės). Aptariamuoju atžvilgiu svarstomos individualizmo ir kolektyvizmo dimensijos. Remiantis variantiškumo analize pateikiami argumentai, rodantys, kad tautiškumo lygmuo apima reikšmingus savigarbos dėmenis. Drauge teikiama nuoroda, kad šis tyrimas – tai euristinis analitinės strategijos pavyzdys, kuriuo galima remtis įgyvendinant atitinkamo pobūdžio tyrimus Lietuvos visuomenėje.
Keywords: savigarba; trans-nacionalinis tyrimas; lyčių skirtumai; individualizmas ir kolektyvizmas