Subjektyvios pagyvenusių žmonių gyvenimo kokybės socialiniai ekonominiai veiksniai - Vaznonienė, Gintarė (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2010)
Subjektyvios gyvenimo kokybės analizė Lietuvos socialinių mokslų diskurse dar nėra pakankamai išplėtota. Teorinės gyvenimo kokybės koncepcijos įžvalgos gana skurdžios, o šios srities tyrimai neatskleidžia įvairių visuomenės grupių (ypač socialiai pažeidžiamų) gyvenimo kokybės realybės. Straipsnyje aptariama gyvenimo kokybės koncepcija, šios srities tyrimų raida. Nagrinėjami metodologiniai subjektyvios gyvenimo kokybės tyrimų aspektai, pagrindinės subjektyvios gyvenimo kokybės dimensijos, jų realizavimo galimybės, jas įtakojantys veiksniai tarp pagyvenusių (pensinio amžiaus) žmonių. Empiriniame tyrime panaudotas klausimynas sudarytas remiantis įvairiomis užsienio mokslininkų subjektyvios gyvenimo kokybės metodikomis, kurios padeda atskleisti tiriamosios grupės subjektyvios gyvenimo kokybės ypatybes.
Keywords: gyvenimo kokybė; subjektyvi gyvenimo kokybė; pagyvenę žmonės; socialiniai ekonominiai veiksniai