Carlas Schmittas ir politinės teologijos problema - Kazlauskas, Raimondas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2011)
Vakarų liberalizmas, laimėjęs kovą su fašizmu ir komunizmu, paskelbė „istorijos pabaigą“. Berlyno sienos ir Niujorko bokštų-dvynių griuvimas šią iliuziją supurtė iki pamatų. Carlas Schmittas, II Pasaulinį karą įvertinęs kaip Vestfalijos sistemos griūties pradžią, Vakarų tapatybės atnaujinimo priemone paskelbė politinę teologiją. Ši dar stoiko Panaitijo nukalta sąvoka nurodė esminę politikos bei kultūros fenomenų priklausomybę nuo religijos. Schmitto pateikta politinės teologijos versija parodė Vakarų civilizacijai realią išeitį iš krizės, bet pasirodė esanti nesuderinama su liberalizmo tolerancijos, politkorekcijos ir multikultūriškumo dogmomis.
Keywords: centro sfera; civilizacija; legitimacija; liberalizmas; politinė teologija; religija; tapatybės krizė