Tradicinės etnografijos mokslinės paradigmos dekonstravimas pomodernioje antropologijoje - Klumbytė, Neringa (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1999)
Kaip rodo Amerikos ir Europos antropologijos istorija, XX a. pradžioje etnografiniai tyrimai tapo pagrindiniu kultūros analizės metodu. Jie įtvirtino tam tikras privalomas kultūros analizės konvencijas, kurias apibendrino mokslinė etnografinė paradigma. Pomodernioji etnografija kritiškai peržiūrėjo ir dekonstravo mokslinę paradigmą etnografijoje. Buvo pasiūlyta alternatyvioji etnografijos kaip kūrybos koncepcija, kurios teigimu, etnografija yra pasakojimas/pasakojimai, pateikiami pasitelkus subjektyvų diskursą. Šiandieninės etnografijos neapibrėžia nei mokslinė, nei kūrybinė paradigma. Pomodernioji etnografija yra eksperimentinė, mokslinė ir nemokslinė praktika, peržengianti žanrų ir disciplinų ribas.
Keywords: antropologijos istorija; etnografija; paradigma