Serbų ir kroatų nacionalizmo atgimimo prielaidos XX a. pabaigoje - Dirgėla, Mantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1998)
Nacionalizmas vienaip ar kitaip veikė visus politinius procesus buvusioje Jugoslavijoje. Ypač didelę reikšmę turėjo serbų bei kroatų nacionalizmo susidūrimas. Todėl šių tautų nacionalizmo specifikos nagrinėjimas yra reikšmingas norint aiškiau suprasti ten vykstančius politinius įvykius. Straipsnyje išskiriamos kelios tarpusavyje susijusios prielaidos, kuriomis remiantis nagrinėjama serbų ir kroatų nacionalizmo specifika ir tarpusavio panašumai. Tai šių tautų nacionalizmo istorija, ekonomikos įtaka nacionalizmui, socialinės-psichologinės priežastys bei užsienio politikos ir nacionalizmo sąveika.
Keywords: nacionalizmas Jugoslavijoje; Serbija; Kroatija