Masinė pilietiškumo šventė kasdienybės akistatoje - Rapoportas, Sergejus (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1997)
Atgimimo ir Nepriklausomybės atstatymo laikotarpiu Lietuvoje (1988 - 1991 m.) gatvėse ir aikštėse vyko masiniai renginiai, kurie iš pagrindų skyrėsi tiek nuo kasdienybes, tiek nuo sovietmečio masinių ritualų. Šių įvykių akivaizda pamažu grimzta į praeitį, tačiau jų pasaulėžiūrinis, arba socioontologinis, turinys nepraranda išliekamosios vertės. Masinė žmonių egzistavimo forma kultūros tekstuose dažniausiai vaizduojama abstrakcijomis: kaip savaiminė realybė (liaudis, tauta ir pan.), arba kaip "statistiniai gyventojai". Šiuo atveju mes kalbame apie tuos atvejus, kai kasdienybėje įsikūrę žmonės iš savo privačių nišų veržiasi į viešumą. Masinis elgesys čia suprantamas kaip tekstas (diskursas). Siekiama ištirti, kaip kuriamas ir suvokiamas tam tikras diskurso tipas - laisvanoriškas politinis ritualas.
Keywords: nepriklausomybės judėjimas; masiniai renginiai; laisvanoriškas politinis ritualas; kasdienybė